motherhood

Ligdagen na de bevalling.

Ben je zwanger of zijn jullie zijn van plan om aan een kindje te beginnen? Wel , hou je dan maar vast want de regering is weer eens van plan om te besparen en deze keer op het aantal ligdagen na de bevalling. Vorig jaar werd er reeds geknabbeld : 4 nachten werden er 3 maar deze keer willen ze er nog een dagje minder van maken. Ook op sociale media is er veel te doen omtrent dit onderwerp. Onlangs reageerde ik  op een artikel van het nieuwsblad en dat bracht toch wat meningsverschillen met zich mee maar vooral ook mama’s die zich, net als ik, zorgen maakten. (klik HIER )

Vrijdag 30 oktober 2015. Met tranen in de ogen en een klein, bang hartje sluit ik de ziekenhuiskamer achter mij. Weg uit mijn veilige coconnetje . Nog snel werp ik een blik op de verpleegsters die aan het vergaderen zijn. “Wij zijn weg hé”, zei mijn man. Ik kijk hen nog eens aan met een mager lachje en hoop dat ze me nog zouden tegenhouden voor ik in de auto kroop, richting huis, richting onzekerheid. Ik ben hier niet klaar voor, helemaal niet. 

 

Ik weet het allemaal niet zo goed. Ik snap wel dat de regering wil besparen maar toch niet op dit? Wanneer je voor het eerst mama bent geworden, krijg je zoveel indrukken over je heen en je voelt je vooral heel onzeker. Ik vind het daarom juist zo belangrijk dat die eerste dagen “goed” verlopen. Dat er op een rustige manier uitleg kan worden gegeven maar ook vooral dat je weet dat je maar op die rode knop hoeft te drukken en de verpleegsters je meteen te hulp schieten.

Ik ben van mening dat je als mama (in samenspraak met gynaecoloog & verplegend personeel) zelf moet kunnen beslissen wanneer de tijd rijp is om naar huis te gaan. Neen, dat wil niet zeggen dat je een maand moet blijven maar dat er misschien een maximumgrens kan worden vastgelegd, een week of 9 dagen. Wil je vroeger naar huis? Geen probleem!

Ergens snap ik ook dat ze de ambulante zorg wat meer willen inwerken (cfr. kraamhulp en vroedvrouw aan huis). Voor mij zijn ze beiden een grote hulp geweest op de dagen waar ik het zo moeilijk had maar toch wringt het nog voor me. Ik wou dat ze me in het ziekenhuis wat meer op weg hadden geholpen. Het had misschien wat makkelijker geweest of niet? Gewoon nog wat langer , niet alleen tot ik er fysiek klaar voor was maar ook tot wanneer mijn hoofd zei dat ik dat meisje wel graag zag en dat alles wel goed zou komen. Alles moest zo snel gaan en waarom? Waarom moeten wij , als kersverse en onzekere mama’s zo snel er alleen voor staan? Want ja zo voelde ik me, helemaal alleen. Ik kon niet op de bel drukken als Isaura niet wou aanhappen of wanneer ik op instorten stond.

Ik wou dat de regering ook eens wat meer dacht aan het welzijn van hun burgers ipv aan hun dikke, vette portemonnee.

Denken jullie er ook zo over of wat vinden jullie van het voorstel van onze allerliefste mevrouw De Block?  Ik hoor jullie graag lieve mama’s  & papa’s ( in spé)!

liefs,

Jelske

 

 

2 Comments

 • EsterDepret.be

  1 maart 2016

  Toeval? Of niet? Ik schreef er vandaag ook net over ;). Kvind het een moeilijke kwestie. Het is een keuze die enkel de moeder kan maken. Of zij er fysiek (of mentaal) klaar voor is.

  Ik wou meteen na de bevalling naar huis. Wennen aan de situatie in mijn eigen omgeving. Rusten, zonder dat er duust verpleegsters over mijn kop komen aaien.

  Voor mij mag het aantal dagen gerust teruggeschroeft worden naar 2. En wenst de kersverse moeder er meer, wegens complicaties of twijfels, dan zou dat moeten kunnen. Maar een standaard verblijf van 4 dagen… Daarmee zit Vlaanderen weer ver boven ’t gemiddelde als je vergelijkt met andere Europese landen.

 • jelskedouma

  1 maart 2016

  Denk echt toevallig hetzelfde gepost grappig! Vind ook niet dat ze moeten werken met een standaard van 4 dagen mr gewoon flexibel moeten zijn, wil je vroeger weg dan doe je dat idd maar er moet ook langer kunnen gegeven worden indien nodig (en niet alleen het fysiek nog niet lukt)

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.