motherhood, opinie, zwangerschap en bevalling

week van de (borst)voeding

Ik zou liegen als ik zei dat al die borstvoedingsfoto’s me niets doen. Wie me volgt, weet dat mijn borstvoedingsverhaal (kan je lezen hier) helemaal niet liep zoals gehoopt.  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat dergelijke initiatieven ervoor zorgen dat het taboe rond borstvoeding (en zeker in het openbaar) weer wat meer verdwijnt maar aan de andere kant heerst er ook nog steeds een hoop heisa rond flesvoeding. Wanneer ik op internet wat folders lees over #worldbreastfeedingweek voel ik mijn schuldgevoel stijgen met de minuut. Als ik dat allemaal lees, heb ik het gevoel dat ik mijn kind een hele hoop dingen heb ontzegd.

Laten we daarom gewoon de naam maar eens aanpassen naar ‘week van de voeding’ , ok? Toen ik destijds de beslissing nam om te kappen met borstvoeding en de fles te geven heb ik me enorm gefaald gevoeld en dat zou eigenlijk niet mogen.  Als mama wil je niet alleen het beste voor je kindje maar ook voor jezelf of zoals ze zeggen:  a happy mommy makes a happy baby.

image1 (35)

Toen Isaura haar eerste flesje gulzig leegzoog, voelde ik me zo opgelucht. Niet omdat ze niet meer aan de borst hoefde, maar omdat ik eindelijk zag dat ze gewoon zoveel honger had en de borst haar duidelijk niet genoeg kon geven. De weken daarna zag ik een volledig andere baby: rustiger, voldaan , content en ook de regenwolken in mijn hoofd maakten plaats voor de eerste zonnestralen.

image2 (15)

Waar het voor mij op neer komt deze week is dat iedere mama haar uiterste best doet voor haar kind en of dat nu met een borst of een fles is, zou helemaal niet mogen uitmaken.  Jullie mogen allemaal zo trots zijn op jezelf lieve mama’s, echt waar. Want iedere dag staan jullie klaar voor je kind om het te verzorgen, vertroetelen en te bedelven onder een hoop moederliefde en dat is toch het schoonste wat er is , niet?

 

8 Comments

 • Vlijtig Liesje

  5 augustus 2016

  Die laatste foto vind ik lief! Wat ligt ze lekker te slapen.

 • Hanne

  5 augustus 2016

  Hier hetzelfde hoor. Liep niet van een leien dakje wegens enorm last van kloven, het zorgde ervoor dat zowel O. als ik telkens super onrustig waren voor een voedingsmoment.

  Ik herinner me ook het gevoel van falen maar tegelijk de opluchting toen hij een flesje dronk. Om me wat beter te voelen dan maar kolven tot hij 4 maanden was, maar drinkt nu gewone flesjes.. En sowieso worden ze allemaal groot ;)! Dus voel je zeker niet alleen in het ‘falen’ dat eigenlijk geen is ;)!

 • Jolien

  6 augustus 2016

  Hey, zelfde gevoel gehad hier.. Toen Marie geboren werd heb ik ook borstvoeding gegeven maar omdat ze na paar dagen terug opgenomen werd in de kliniek met rsv stopte mijn melk productie wss van de stress en de zorgen.. ik voelde mij zo slecht, en dan nog eens al die reacties dat ik geen borstvoeding niet meer kon geven … Hallo schuldgevoel daar ben je! En bij Stan stopte mijn melk ook ineens na paar dagen terwijl ik de eerste dagen melk had voor ganse materniteit.. heb mij daar heel beu van gevoeld maar zoals ik hier lees , met flesje worden ze ook groot! Veel vriendinnen geven borstvoeding en hun kindjes voelen zich niet verzadigd na het drinken, slapen niet goed en slapen na maanden nog niet door waardoor je niet zo een blije baby hebt. Mijn 2 schatjes sliepen na paar weken door en daar ben ik stiekem wel heel blij om ?. Isaura ziet er mij schattig gezond klein dametje uit, dus wat heb je nog meer nodig?? Lfs X

 • Ilse van Kreanimoa

  10 augustus 2016

  Ik ben helemaal pro BV, maar dat maakt me helemaal niet anti-fles.
  Hoewel sommigen dat lijken te denken, dat je sowieso borstvoedingsmaffia bent 😉

  Ik ben zo blij voor alle mama’s waarvoor borstvoeding niet DE manier is om te voeden dat er een alternatief is!

  Hoewel ik ergens kan begrijpen dat het een gevoel van falen kan teweeg brengen is dat helemaal niet nodig!
  Zoals je zegt doet elke mama wat het best is voor zijn kind en dat is dus zorgen dat het goed gevoed is… op welke manier dan ook!

 • admin

  16 augustus 2016

  Voila! Zo zou iedereen erover moeten denken!

 • admin

  16 augustus 2016

  Oh idd niet leuk…. En zoals je zegt: met een flesje worden ze ook groot en ik heb niet het gevoel dat isaura voedingsstoffen tekort komt. Ze eet goed, is voorlopig nog maar zelden ziek geweest dus ik veronderstel dat we goed bezig zijn 😄

 • admin

  16 augustus 2016

  Thx! Herkenbaar dat gevoel van falen / opluchting!!! Dat kolven vond ik ook wel zwaar, deed dat echt niet graag en de oogst was echt bitterweinig , was blij dat ik ermee mocht kappen na 2,5mnd

 • admin

  16 augustus 2016

  Hihi dankjewel!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.