motherhood

Sisterhood of motherhood.

Zou je Isaura niet in haar eigen bedje leggen, ze is toch al 2 maanden, straks leert ze nooit alleen te slapen! Zou je ze niet wat meer in haar parkje leggen? Straks willen ze nooit meer weg van je schoot! Zou je ze niet eens laten huilen, da’s goed voor de longen en ze gaan dat later weten hoor als je ze teveel vastneemt. Zit je kindje wel goed in die draagdoek, doe dat maar niet de hele dag want ze gaan nooit meer alleen kunnen zijn.  Zou je dat echt wel doen, stoppen met borstvoeding, je zal er spijt van krijgen! Je gaat toch nog gaan voor een 2de kindje want 1 is toch maar zielig? 

Dat mama’s hard zijn voor elkaar is een feit. We hebben allemaal onze (on)genuanceerde mening klaar en staan op de eerste rij om die te verkondigen of ze nu correct is of niet. Ben ik hier ook schuldig aan? Tuurlijk! Ik denk dat er maar weinig mama’s zijn die nog nooit eens een wenkbrauw hebben opgetrokken bij datgene wat een andere mama zegt of doet. We zijn nu éénmaal zo geconditioneerd door onze (klote)maatschappij. Jammer.

Sinds ik mama ben, kletsen de adviezen me om de oren. Je moet dit, je moet zus, dit moet zo. HELP, HOW , STOP! Ik voel me soms zo verloren/alleen in het mama zijn en vraag me constant af of ik wel juist bezig ben. Als ik dan weer eens in een dipje zit dan mis ik echt de steun van andere mama’s die zeggen: “hé het is ok, je bent wel goed bezig!”. Dat is er soms nog te weinig.

Ik denk dat we in dat alles soms vergeten ons buikgevoel te volgen. Ik weet één ding zeker en dat is als ik ooit beslis om  een tweede kindje te krijgen, dat ik meer dat buikgevoel ga volgen want nu loop ik hopeloos verloren in het bos der borstvoeding, co-sleeping en wat is het nog allemaal. Ik weet niet meer wat “goed” is en wat niet.

Lieve mama’s, wanneer gaan we eens allemaal aan datzelfde zeil trekken? Wanneer kunnen we eens allemaal gewoon ervaringen uitwisselen zonder dat we gaan wijzen met de vinger? Laten we allen streven naar wat ze in onderstaande filmpje (op een ludieke manier )willen aantonen:  een sisterhood of motherhood, where moms get encouragement not judgment. 

 

 

xxx

Jelske

5 Comments

 • Pieter van hecke

  16 februari 2016

  Ik kan het mij voorstellen dat het lastig is. Laat ik vooral supporteren dat ge de kracht vindt om tevreden te zijn met uw keuzes zonder nood aan externe validatie. En ook de oproep om een beetje liever te zijn voor elkaar met wat minder (of liefst geen) oordeel, kan ik alleen maar toejuichen. Iedereen doet zijn best met de middelen en omstandigheden die ter beschikking staan. Iemand ander heeft daar niet over te oordelen. Weet wel dat de oordelen die we vaak horen meestal goed bedoelde maar slecht vertaalde uitdrukkingen zijn van eigen bezorgdheden en ervaringen. Het zij wij zelf die toestaan om dat als oordeel te horen. Het is mogelijk om de boodschap daarachter te horen maar menselijk dat dat (zeker met de rollercoaster van een verse baby) niet altijd lukt.
  Heel veel succes en plezier en genot gewenst.

 • EsterDepret.be

  16 februari 2016

  Amen.

  Laat u niet zot maken door de vele adviezen in je omgeving.

  Elke baby is anders, elk vrouwenlichaam is anders én elke opvoeding is anders. Ik doe maar wat en volg mijn instinct. En guess what, tis mega chill.

 • mamakiekie

  16 februari 2016

  Ik vond het ook heel moeilijk om met al die ‘goedbedoelde’ adviezen om te gaan. Sommige mensen lijken zelf persoonlijk geraakt als je hun advies niet opvolgt en andere keuzes maakt. Ik kwam net toevallig terecht bij MamAditi, ze staan voor natuurlijk ouderschap (co-sleeping, borstvoeding, dragen,…) en organiseren mama meetings, workshops en hebben een forum. Misschien ook iets voor jou?

 • Anneleen

  17 februari 2016

  Wat ze je ook vertellen, met welke adviezen ze je ook om de oren slaan, jij kent je piepke het beste, jij en jij alleen voelt wat ze ze nodig heeft en ook wat jijzelf nodig hebt. Ik liet me ook verblinden door alle info en adviezen, en ik werd ook elke dag wel 100 keer van mijn “zelfvertrouwensokkel” geblazen, maar het voelt zo goed om gewoon te doen wat ik voel dat goed is! Koester je dochter Jels! Wij weten nog meer dan anderen dat dit NODIG is! xx

 • mamaclivi

  19 februari 2016

  Ik begrijp je helemaal. Het is echt vreselijk irritant dat iedereen het schijnbaar altijd beter weet.. Tenminste dat is wat ze suggereren 🙂 hoe moeilijk het soms is, ene oor in andere oor uit. Vertrouw op je moederinstinct 🙂

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.