motherhood, ontwikkeling en opvoeding, opinie

Schermtijd, was da?

Een aantal dagen geleden bekeek ik op VTM een documentaire over schermtijd bij kinderen en de mogelijke gevolgen hiervan op de ontwikkeling van je kind. Ik moet toegeven dat ik toch wel schrok van de impact van al die ‘schermtijd’ en eerlijk gezegd voelde ik me meteen aangesproken en ook wel een beetje schuldig…

 

 

Isaura kijkt hier regelmatig tv. Ze kan echt een paar uren kijken naar plop, bumba , disney films of een zender met leuke kinderliedjes. Een paar uren is blijkbaar volgens verschillende bronnen veel te veel. Een uurtje per dag, lees ik. Dat is het maximum voor een peuter en daar zit ik met mijn paar uurtjes heel ver boven.

Ik geef toe dat het vooral een “gemak” is hier. Terwijl ze tv kijkt, ruim ik het huis op of kruip ik snel onder de douche maar vooral de huishoudelijke taken zijn een reden om ze wat vaker en langer voor de tv te zetten. Af en toe ook eens om mezelf wat ruimte te gunnen en eventjes niet constant te moeten bezig zijn met haar. Ik weet het, dat laatste klinkt echt verschrikkelijk maar op dagen waarbij ze constant loopt te zagen en plakken , doet het wel eens deugd om die ruimte op die manier te creëren.

Naast de tv is er wel geen enkel scherm meer toegelaten. Gsm en tablet krijgt ze zowel bij mezelf als bij de papa niet in haar handjes geduwd. Enkel voor een videogesprek met één van ons 2 mag ze de gsm eventjes vast houden maar that’s it.

Heeft dit nu een merkbare invloed op haar ontwikkeling? Goh, als ik heel eerlijk moet zijn dan zeg ik ‘neen’. Ik zie op geen enkel vlak dat ze “achter is” op haar ontwikkeling. Ze doet niet moeilijk als de tv uit gaat of ze vertoont geen opvallend  of moeilijk gedrag wanneer ze plots iets anders moet doen.  Isaura kan zich ook perfect zonder tv bezig houden. We maken samen een puzzel, spelen met duplo, knutselen of we trekken naar buiten op een mooie dag. Zo erg zullen die paar uurtjes tv dan toch niet zijn denk ik dan 😉

 

One Comments

  • nicole orriens

    25 mei 2018

    Schermtijd is een lastige vind ik. Eerst was de tv de grote boosdoener, maar nu zijn het ook tablets en smartphones….

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.