motherhood

postpartum body

Vrijdag 22 januari: Eindelijk eens een paar uurtjes zonder dochterlief op stap. Papa speelt babysit en mama trekt met haar kledingsbon richting K in Kortrijk.  Ik neem wat broeken, tops en truien in mijn gebruikelijke maat. Vol enthousiasme trek ik een geweldig leuke skinny jeans aan. Halverwege mijn dijen moet ik het opgeven. Verdomme. In de spiegel bekijk ik voor het eerst eens goed mijn après-bevallingslijf. Ik schaam me. Mijn buik bestaat uit een klein hoopje blubber, mijn heupen zijn te breed,een paar rode striemen op mijn heupen, appelsienenvel aan de billen en mijn borsten hangen maar wat te hangen. Ik voel me geen hot mama, in de verste verte nog niet. 

Als je bij één van de gelukkigen bent die een weekje na de bevalling weer rondloopt met een killerbody prijs jezelf dan gelukkig. Bij vele vrouwen inclusief mezelf is dit absoluut NIET het geval.

We zijn nu 3 maanden na de bevalling en ik heb nog steeds een kwab hangen, mijn borsten voelen aan als theezakjes en op mijn heupen staan striemen.  Nog maar te zwijgen van het getal dat ik onlangs op de weegschaal zag staan. Ik was trouwens één van die vrouwen die de zogenaamde zwangerschapsglow had: stralende huid en glanzend haar. Nu helemaal niks meer van te merken trouwens. De hormonen beginnen weer te werken. Hier en daar komt er weer een puistje te voorschijn, is mijn huid opnieuw vettig en is mijn haar zijn glans voorgoed kwijt.

Ik geef toe, ik ben echt jaloers op van die mama’s die na 2 of 3 kinderen bijna instant een platte buik hebben. Hoe doen jullie dat? Ik heb nog steeds het gevoel dat mijn organen opnieuw hun plaats aan het zoeken zijn in mijn oversized belly.

Ze zeggen dat we daar trots op moeten zijn hé, op die oorlogswonden. Wel, voorlopig ben ik daar helemaal niet trots op. Ik vervloek ze. Je voelt je allesbehalve aantrekkelijk dus laat in de slaapkamer maar het licht uit alsjeblieft dankjewel. Gelukkig heb ik zo’n vriend die daar helemaal naast kijkt, hij vindt me nog steeds even mooi als voorheen (al begrijp ik niet hoe je naast dat blubberbuikje kan kijken maar soit.). Allemaal goed en wel die lieve woorden maar dat zorgt er niet voor dat al mijn onzekerheden minder zichtbaar worden, ze zijn er nog steeds en ik denk niet dat ze van plan zijn om snel te gaan verdwijnen.

Vandaag (lees: morgen, vandaag nog eens zondigen dat het niet meer schoon is) start ik dus met volle moed aan mijn dukan dieet (ik volgde dat al eens met groot succes) en probeer ik af en toe eens wat sit-upjes te doen tussen het voeden, pampers verversen en baby entertainen door.

Laat jullie vooral niet teveel ontmoedigen hierdoor hé, ik verwachte gewoon veel te veel van mezelf op alle vlakken (alsook lichamelijk). Na 9 maanden rondlopen in zwangerschapsmodus is het logisch dat je lichaam tijd nodig heeft om zijn wonden te helen,  al zal het ook wat extra inspanning vragen van jezelf (lees: gezond eten, beetje sporten hier en daar).

’t Komt goed , alles op z’n tijd.

liefs,

Jelske

 

4 Comments

 • Hanne ;-)

  25 januari 2016

  😀 Mijn buik was snel plat. Maar theezakjes en striemen kan ik helaas wel van mee spreken! Ben al zenuwachtig voor de zomer. Mijn T-shirt die eens omhoog gaat net genoeg dat je mij striemen kan zien. Of een bikini? Help 😀

 • jelskedouma

  25 januari 2016

  Ja daar kijk ik ook niet naar uit, vrees dat ik tegen de zomer nog niet bikiniproof ga zijn zene :p

 • Eline

  25 januari 2016

  Ik heb het momenteel eigenlijk best moeilijk met mijn steeds zwanger wordende lichaam… Ik ben al heel mijn volwassen leven bezig met afvallen en dieet. Ik ben precies zo geprogrammeerd… Dus die kilo’s dat bijkomen worden echt niet gemakkelijk aanvaard. Hopelijk zet ik me hier snel
  over…
  Liefs!

 • jelskedouma

  25 januari 2016

  Begrijp je volledig! Ik was net
  9kg kwijt en toen werd ik zwanger, doet raar om iedere weegbeurt dat cijfertje omhoog te zien gaan he . .. Heb wel zo gezond mogelijk proberen te eten om de gewichtstoename wat stabiel te houden. Nu is het ook ff tanden bijten vr mij. Mr tijdens de zwangerschap weet je wel waar de kilo’s naartoe gaan , verzacht de pijn toch een beetje he.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.