motherhood, opinie, persoonlijk

Onthaalouder vs kinderdagverblijf

Deze blogpost stond al enkele dagen klaar om online te worden gegooid maar deze ochtend besliste ik dat de inhoud eigenlijk niet meer klopte. Dus hier zit ik dan, om 7u30 met een tas koffie en de laptop op mijn schoot, mijn blogpost volledig opnieuw te schrijven.

Reeds in het prille begin van mijn zwangerschap moest ik al op zoek gaan naar een gepaste opvangplaats. Je bent nog niet helemaal bekomen van het feit dat je zwanger bent of ze dwingen je al om te denken aan wanneer je opnieuw moet gaan werken. ’t Was allemaal nog een ‘ ver-van-mijn-bed-show’.  Je weet nog niet eens hoe je alles gaat aanpakken , laat staan dat je weet waarop je moet letten bij het kiezen van een geschikte opvangplaats.

Ik kwam trouwens al snel tot de conclusie dat de plaatsjes heel schaars zijn. Gelukkig wonen we niet in een drukke stad zoals Gent waardoor we al snel een aantal opties hadden. De grootste twijfel zat ‘m bij mij bij de keuze tussen onthaalouder of een groot kinderdagverblijf. Iedereen raadde me wel iets anders aan en dat om heel uiteenlopende redenen, ik som ze even voor jullie op:

ONTHAALOUDER

 • kleiner
 • huiselijker
 • een beperkt aantal kindjes (in ons geval 8)
 • ze staat er alleen voor
 • minder middelen ter beschikking
 • speelgoed is niet altijd “up to date” (lees: het nieuwste van het nieuwste)
 • werken vaak niet met schriftjes

KINDERDAGVERBLIJF

 • meer en nieuwer speelgoed
 • geschoold personeel
 • >1 werknemer
 • werken met schriftjes of posten info via gesloten facebookgroep/mail
 • veel knutselwerkjes
 • bereiden peuters al voor op de overgang naar school

In mijn originele post twijfelde ik enorm en heb ik echt wekenlang gepiekerd of ik wel de juiste keuze heb gemaakt. Je laat tenslotte je kindje achter bij een vreemde, iemand waarvan je niet weet of ze je kind met liefde zullen behandelen. Ik was zo bang dat Isaura daar in een hoekje zou liggen, huilend of worden vergeten. Ik was echt bang. 

Ondertussen heb ik mijn eerste werkweek achter de rug. Na een jaar thuis zitten voelde ik me precies een interim die op een nieuwe plek moest beginnen. Heel raar. Maar om terug te keren naar de kern van deze post: wat was onze uiteindelijke keuze nu?

Wij kozen voor de onthaalmoeder! 

Isaura gaat nu al enkele dagen en mijn vertrouwen stijgt iedere keer. Op vraag van mij, vult ze elke dag haar schriftje in (wat ze at, hoeveel ze at , deed ze stoelgang, etc...). Ze weet ook dat ik het heel moeilijk heb en probeert me telkens het gevoel te geven dat ik met een gerust hart de deur achter me kan sluiten.

image1-15

 

Ik merk ook dat ik veel meer uitkijk om haar terug te zien ->dat gaat zelfs gepaard met mijn gaspedaal te diep induwen op de autosnelweg oeps (; , na een hele dag werken ben ik dus ontzettend blij dat ik mijn kleintje weer kan platknuffelen. Wanneer ik ze ga ophalen zie ik ook dat ze zich amuseert. Ze ligt dan in het parkje, op de speelmat of in het wippertje en merkt niet eens dat ik er ben (ik ga ervan uit dat ze het dus naar haar zin heeft daar).

Ik koos uiteindelijk voor een onthaalmoeder omdat ik die huiselijke sfeer heel belangrijk vind maar ook het aantal kindjes speelde een belangrijke rol. ik bezocht kinderdagverblijven waar er soms wel 50 plaatsen waren. Zet mij tussen een hoop huilende baby’s of peuters en ik word zot. Teveel prikkels.  Bij de onthaalmoeder zijn alle 8 kindjes nooit allemaal op hetzelfde moment aanwezig waardoor het er toch vrij rustig is. Wanneer ze maar 1 of 2 kindjes heeft, gaat ze ook vaak wandelen buiten wat een groot kinderdagverblijf helemaal niet kan doen. Ik ben dus een tevreden mama ^^.

Waar kozen jullie voor en waarom?

 

liefs,

Jelske

 

4 Comments

 • Anoniem

  10 april 2016

  Het nadeel is wel als ze ziek zijn of cursus of medisch onderzoek enz moeten dat de mama’s ervoor moeten opdraaien.. dat hebben wij al veeeeel meegemaakt..

 • jelskedouma

  10 april 2016

  Oh da ’s niet fijn, hier zit de onthaalmoeder onder de koepel landelijke kinderopvang. Als er dus een vorming is of zijn ziek (of zelfs wanneer ze verlof heeft) gaan ze op zoek naar een andere opvangplaats in de buurt . Ze zeiden me dat dit vrij wel altijd lukt, enkel verlofperiode kan moeilijk zijn.

 • Elke

  10 april 2016

  De eerste weken had Lio het erg moeilijk bij de onthaalmoeder: vooral grote kindjes die voor nogal wat drukte zorgden, ze moest ook veel in het park liggen omdat de grote kindjes anders de hele tijd ‘aan haar zaten’ waardoor ze zich wel wat verveelde… Ik heb toen heel erg getwijfeld of ik wel de juiste keuze gemaakt had. De eerste twee weken was het elke keer ik haar bracht en ophaalde een echt weenconcert. Mijn hart brak elke keer, heb er echt mee ingezeten. Gelukkig is dit gebeterd na twee weken. Ze kreeg meer afwisseling en wordt enorm geëntertaind door de grotere kindjes. Nu heel gelukkig met mijn keuze voor onthaalmoeder

 • jelskedouma

  11 april 2016

  Ja hier is dat soms ook zo, als er veel grote kindjes zijn dan moet ze soms wat langer in het park… Da s het nadeel zeker omdat ze beperkt zijn in ruimte en aanbod , wel spijtig he. Was ook mijn bezorgdheid dat ze te weinig variatie zou krijgen maar voorlopig vind ze het daar super, oef.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.