motherhood, ontwikkeling en opvoeding, opinie

laat ze maar huilen.

Sinds ik mama ben geworden kwam ik al snel tot de conclusie dat ik niet alleen een baby kreeg maar ook een gratis pakketje ongevraagd advies . Ik ben op een punt gekomen dat ik het echt beu ben , maar echt kotsbeu. Zo beu dat het begint te wegen, niet alleen op mezelf maar ook op onze relatie. Een aantal dagen geleden liep de adviesemmer over. Ik heb het even gehad.

Om wat duidelijkheid te scheppen, het gaat over dit:

Ik probeer zoveel mogelijk structuur te brengen in Isaura’s dag: vaste tijdstippen voor groenten -en fruitpap, dutjes en een vast avondritueel. Over dat laatste heb ik al heel wat mogen horen. Voor ze gaat slapen doen we haar pyjama aan en krijgt ze soms nog een badje. Daarna krijgt ze rond 19u haar laatste flesje. Ze blijft daarna nog eventjes op voor een boertje en dan gaat ze mee naar boven. We doen haar slaapzak aan, tuutje in de mond , beertje in de hand, een laatste kus en dan stoppen we haar in bed. Meestal blijf ik nog een tijdje rondhangen omdat ze vaak haar tuutje verliest en dan begint te huilen. Soms gaat het snel en andere keer gaat het wat moeilijker om in slaap te vallen. Als ze echt niet te troosten is, slaapt ze tussen ons (wat nog steeds geen garantie is op een rustige nacht). 

Al meerdere keren kreeg ik de opmerking dat ik niet zo lang bij haar moet blijven of dat ik niet meteen naar boven moet lopen wanneer ze haar fopspeen verliest. Dan hebben we ook nog het populaire: “slaapt ze nu nog steeds bij jullie?” of ” laat ze toch gewoon maar huilen”. Maar het ergste wat ze me zeiden is dat ik mijn kind op die manier ga “miskweken”. Op dat moment brak mijn onzekere moederhart.

Ik ben dat ONGEVRAAGD advies zo beu. Wanneer gaan mensen eens beseffen dat ik hen niets heb gevraagd? Ik ben nog steeds diegene die instaat voor de opvoeding van mijn kind en ja, ik weet soms ook niet wat ik doe en kan ik wel huilen als ik niet weet wat ik moet aanvangen wanneer ze voor de zoveelste nacht op rij niet goed slaapt.

image2-6

Wat ik wel weet is dat huilen het enige communicatiemiddel is waarbij een baby kan duidelijk maken dat er iets scheelt: krampen,honger, vermoeidheid, een sprongetje of een verloren fopspeen. Neen, ik kies er niet voor om mijn kind in bed te laten huilen. Ik kies ervoor om ze te troosten met een aai, fopspeen of een knuffel.  Ik kies voor een kind die voelt dat ze veilig zijn en dat er een antwoord volgt op hun vraag, dat ze voelen dat mama te vertrouwen is en er gewoon is wanneer het eventjes niet lukt. 

 

Dus lieve mensen, ik weet dat jullie het allemaal goed bedoelen maar mag ik alsjeblieft zelf mijn weg zoeken als mama? Mag ik zelf ontdekken wat mijn kind wel of niet nodig heeft? Laat mij fouten maken en tegen de muur lopen maar laat het me vooral zelf doen. 

image1-14

 

3 Comments

 • Lady Snow

  30 maart 2016

  Groot gelijk
  Maar jammer genoeg: Dit stopt nooit!
  Mensen gaan altijd de drang voelen om zich te moeien met de opvoeding. En eerlijk? Dat heeft duidelijk niks te maken met “willen helpen” maar met beter weten. Zo ervaar ik dat tenminste. Mijn zoon en dochter verschillen 10jaar en zelf nu doen mensen alsof ik net mama ben, niks weet en ze mij kost wat kost moeten “helpen”. Dan moet ik echt naar mijn dochter wijzen en zeggen: ‘ik heb er hier al 1 rondlopen, die perfect groot geworden is met de manier waarop ik het doe, deze zal Me dan ook wel lukken zeker?’
  Veel succes, wat zeg ik, sterkte! Want dit is nog maar het begin. Knuffel!

 • mamakiekie

  30 maart 2016

  groot gelijk! Ik kreeg ook iets van al dat advies. Miskweken, amaai wat een woord. Ik kreeg vaak te horen dat een baby je vanaf de geboorte probeert te manipuleren en je hier vooral niet aan toe moet geven! Alsof dat klein schattig en onschuldig minimensje een manipulatief monstertje was en niet gewoon moederliefde nodig had! Het stopt inderdaad wel nooit, na 2,5 jaar krijg ik nog steeds de meest dwaze adviezen! Veel succes nog ermee en blijf vooral je eigen gevoel volgen

 • Lotus Writings

  31 maart 2016

  Helemaal waar! Lekker doen waar je jezelf goed bij voelt. Belangrijkste is dat ze zich veilig en geliefd voelen, toch? En iedereen mag op zijn eigen manier invullen hoe je dat het best kunt meegeven.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.