motherhood, ontwikkeling en opvoeding, opinie

je kind afzetten in de klas? Ik zeg ja!

Laat me beginnen met het feit dat er echt wel een grote diversiteit heerst hieromtrent. De ene school heeft hier een zeer open visie over en de andere dan weer strikte regels. Lijnen op de speelplaats want tot hier mag je gaan. Maar waar ligt de grens voor mij als ouder?

startschot in de peuterklas

Ik moet zeggen dat het afzetten in de peuterklas hier wel goed verliep. We bouwden ons eigen ritueeltje (zoals ik het noem) op om afscheid te nemen van elkaar. Samen de klas binnen stappen, Isaura mocht haar jas uitdoen, koek en fruit in de juiste doos leggen, eventueel nog een korte babbel met de juf , daarna een zoen en dan zat Isaura door het raam te turen tot ik passeerde om nog eens te zwaaien. Dat voelde goed zo voor ons 2.

De eerste kleuterklas

Vanaf de eerste kleuterklas hakken ze er met de bijl een beetje in. Afzetten in de klas is een no – go. Je peuter is nu éénmaal geen peuter meer en moet leren dat ze worden afgezet op de speelplaats of in de rij als de bel gaat. Tja, je kan al raden dat die overgang niet zo vlot verliep voor Isaura.

Waarom die grens?

Ikzelf vind dat door op een dergelijke manier afscheid te nemen van je kind,  de afstand tussen leerkracht en ouder plots een pak groter is dan voorheen. Het contrast vind ik zéér groot. Dat contact zorgt ook voor een vertrouwensband tussen ouder en leerkracht en verlaagt volgens mij de drempel bij het aanspreken van… 

Voor het kind zelf vind ik het ook een grote stap. Isaura begint ’s morgens in de auto al lichtjes te stressen over het feit dat ze naar de klas moet, wat voorheen niet zo was. Ik probeer haar daarom steeds gerust te stellen dat mama bij haar zal wachten tot de bel gaat en dan mee zal gaan tot in de rij. 

Bovenstaande zien leerkrachten niet en ze beseffen ook niet altijd goed waar die angst of stress vandaan komt want hé: de tijd dat ze op school zitten verloopt alles wel vlot. Maar daar gaat het niet over. Het gaat over openheid, nabijheid , vertrouwen en een omgeving creëren waarin zowel ouder als kind zich goed voelen.

Ieder kind is ook anders maar ze allemaal over dezelfde kam scheren is niet hoe ik het zie. Het is niet omdat een meerderheid dergelijke manier van afzetten ok vind , dat dit de regel moet zijn (maar dat is dan ook maar mijn mening hé mensen.)

Geeft het afzetten in de klas dan een garantie op een vlotte overgang van thuis naar school? Daar zeg ik geen 100 procent ja op maar ik ben er wel van overtuigd dat het een grote meerwaarde heeft voor alle partijen. 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Q: Mogen jullie je kind afzetten in de klas of wat is jullie mening hierover? SHOOT!

2 Comments

 • Hanne

  17 januari 2019

  In de school van O, wordt er bewust niet meer gekozen voor rijen bij het belsignaal. Zowel voor lager als peuter/kleuter niet. Zelf vind ik het ook leuker om hem af te zetten bij de juf. Gevoel dat dingen dan sneller door juf eens gedeeld kunnen worden, ook geen ‘straf’ omdat een kind (zoals O) niet stil staat of dergelijke..

  En in het begin voor O een geruststelling en idd makkelijker om een afscheids’routine’ te doen. Nadeel vind ik wel dat sommige ouders mss te lang blijven plakken waardoor de juf en de andere kindjes precies wat moeten wachten..

 • nicole orriens

  22 januari 2019

  Bij ons was het in de klas, maar ik vind buiten afzetten ook prima. Sterker nog, misschien vind ik dat nog wel beter.
  nicole orriens onlangs geplaatst…Impulsaankoop bij de LidlMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.