motherhood, ontwikkeling en opvoeding

Help, mijn kind zit in een sprongetje!

Ik weet nog goed dat ik en een vriendin onze wenkbrauwen fronsten toen een andere mama zei dat haar kind in een sprongetje zat. Een sprongetje? What the hell is dat nu weer?  Ik dacht echt dat het weer één of ander codewoord was uit het mamawoordenboek . No idea waar ze het over had. Toen ik dan zelf zwanger was , werd er mij aangeraden om het boek ‘ oei, ik groei!‘ op mijn geboortelijst te zetten (ik raad het jullie trouwens ook aan om eens te neuzen in dat boek). 

Maar wat is dat nu eigenlijk, zo’n sprongetje?

Rond een bepaalde leeftijd maakt je kindje niet alleen een fysieke groeispurt mee , maar ook een mentale. Er zijn zo 10 sprongetjes die je kindje maakt tussen de leeftijd van  4 & 55 weken. Na elke sprong leert je kindje weer wat vaardigheden bij.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de tot nu toe eigenlijk weinig gemerkt heb hiervan. Sommige baby’s zijn tijdens die periode wat lastiger of hangerig, slapen en eten slechter maar bij Isaura was daar vrij weinig van te merken. Je zag wel dat ze wat nieuwe dingen had bijgeleerd maar voor de rest was er weinig waarvan ik kon zeggen ‘dat was nu eens een sprongetje zeg!’ Tot enkele weken terug..

Toen Isaura 16 weken werd , merkte ik dat ze tot week 18 niet meer de vrolijke baby was als voorheen. Ik begon me natuurlijk weer allerhande horrortoestanden in te beelden (lees: mega erge ziektes of een tumor ofzo). Ze brabbelde niet meer , was enorm neuterig, sliep slecht en at ook niet meer zo goed als anders ( mama’s structuur ook weer naar de kl*ten). Ten einde raad haalde ik dan toch maar eens dat boek naar boven en ja hoor. Alles wat minder liep was te wijten aan een sprongetje! Oef, geen tumor of ongeneeslijke ziekte dus.

12065583_10156537286075150_5544756124221343490_n

 

Ondertussen is ons kleine spookje bijna 19 weken en heeft ze weer heel wat nieuwe dingen bijgeleerd:

 • vlot rollen van rug naar buik en vice versa
 • op de rug liggen is niet meer haar favo houding, vanaf nu dus meer belly time!
 • ze kan haar hoofdje al een hele tijd rechthouden tijdens het buikliggen
 • ze wil liever recht zitten in een zitje of op je schoot dan liggen
 • beter zicht
 • speelgoed vastnemen en op de grond gooien
 • ja hoor, het brabbelen is er terug en deze keer maakt ze constant het geluidje ‘brrrrr’ (inclusief kwijlen)
 • lachen, lachen en nog eens lachen naar jan en alleman

Ons vrolijke meisje is dus weer terug,  hoera! Geweldig eigenlijk hoe je ze kan zien groeien en bloeien die kleine kadetten. Er zit een trotse mama achter het toetsenbord!

image2-5

 

Hebben jullie ook al een sprongetje doorgemaakt en wat was er kenmerkend bij jullie? Hoe ging je daar zelf mee om als je kindje tijdens deze periode wat lastiger deed? Ik hoor graag jullie verhalen & ervaringen (tips en tricks zijn ook altijd welkom).

 

liefs,

Jelske

 

 

 

 

3 Comments

 • Jolien

  7 maart 2016

  Hey,

  Ongelofelijk hoe je alles zo mooi beschrijft! Onze Stan word er 6 maand over een paar dagen en ik herken veel wat je schrijft over Isaura,wat een dotje trouwens. Je hebt er een fan bij op je blog.

  Lfs,

  Jolien

 • jelskedouma

  8 maart 2016

  Oh super lief, dankjewel!!!! ?

 • Tatjana

  26 november 2020

  Klopt hier he-le-maal!! ?
  Hopelijl gaat deze periode / sprong snel voorbij want het is geen pretje!
  Ik wil mijn vrolijke baby terug! ?
  Hy is zó lastig, huilbuien, kan niet alleen in slaap vallen, drinkt slecht, weigert de borst sommige keren, vraagt meer om voeding, brabbelt ook veeel minder, zodra hy op zn rugje ligt trug wenen, is echt ontroostbaar.. zó frustrerend! ?
  Iedere avond opnieuw dn opnieuw..
  is nu 16weken en is al weekje bezig..
  Hoe ben jij ermee om gegaan?! Alle tips zijn meer dan welkom! ?
  Ik ben mn courage aan het verliezen eigenlijk.. voel me zo gefaald als ik mijn eigen baby niet kan troosten of doen ophouden met huilen..

  Grtjs van een onzekere mama

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.