Geen categorie

Dragen: een beginnersguide

Voor mijn zwangerschap had ik nog nooit gehoord van draagdoeken -of zakken. In Belgïe is het dan ook niet zo populair als bij onze noorderburen. Via een vriendin kwam ik terecht op de facebookgroep draagpraat waar ik kennis maakte met de wondere wereld van het dragen.

Ik werd in het begin wel wat overrompeld door alle informatie. Er zijn duizenden verschillende dragers, knopen , webshops en ik zag door het bos de bomen niet meer. Gelukkig kan je op deze groep terecht met al je vragen zodat je de juiste drager kiest die past bij jou en je kindje.

Vooraleer ik jullie meeneem in de wereld van de draagdoeken/zakken wil ik even stilstaan bij het concept ‘ERGONOMISCH DRAGEN’. Doordat ik een job heb waarin verzorging centraal staat, is het begrip ergonomie me niet onbekend. Daarnaast zie ik af en toe foto’s passeren via facebook of andere kanalen met mama’s die hun kindje in een foute drager steken. Doen ze dit bewust? Natuurlijk niet, veel ouders weten gewoon niet beter of worden fout geïnformeerd. Jammer. Ik hoop dan ook met dit bericht heel wat ouders de correcte info aan te reiken.

Ik kan nog heel wat info geven maar onderstaande foto vat het eigenlijk al grotendeels samen:


De meeste natuurlijke houding voor je kindje is de M houding waarbij het zitvlak lager komt dan de knieën zodat het gewicht mooi verdeeld is. Bij de eerste foto  is het zitvlak veel te klein en komt het gewicht van je kindje volledig terecht op zijn heupjes, niet correct dus!


Met het gezicht naar voor dragen is NOT DONE, dit is waarom:

  • creëert een holle rug
  • hoofd en nek worden niet of onvoldoende ondersteunt
  • gevaar voor overprikkeling (je kindje heeft soms nood aan rust en een geborgen gevoel, wat hij niet kan vinden wanneer hij met gezicht naar voor zal worden gedragen)
  • voor de drager is het ook lastiger met als gevolg nek -en rugpijn.

Heb je een nieuwsgierig kindje dat graag alles wil gezien hebben, dan kan je ook kiezen om ze op de rug te dragen maar doe dit enkel wanneer je kindje al goed rechtop kan zitten en zijn hoofdje mooi kan recht houden!

Geweven of rekbare draagdoek?

Een rekbare doek is waar de meeste mee beginnen en je kan gebruiken tot je kindje 8kilo weegt. Met een rekbare doek knoop je steeds op de buik, nooit op de rug. Een veel voorkomende beginnersdoek is de tricot slen (klik hier) . Het was mijn eerste doek en ben er heel tevreden over. Ik leerde knopen aan de hand van dit filmpje. Het is ook de enige knoop die je gebruikt bij deze doeken!

 

babylonia tricot slen

Ben je overtuigd dan kan je kiezen voor een geweven doek (je kan er ook mee starten hoor als je dat liever wil). Er zijn echt hopen verschillende geweven doeken om uit te kiezen (al dan niet goed voor de portemonnee). Ook kan je veel meer verschillende knopen gebruiken zodat je kan testen wat voor jou en je kindje het beste aanvoelt.

Op  deze website heb je al een mooi aanbod van draagdoeken alsook de maat die je best kiest (op de website kan je voldoende info hierover vinden). De meest standaard knoop voor een geweven doek is de FWCC (Front Wrap Cross Carry). Het is ook de knoop die ik het meest gebruik en waar ik al vlot mee overweg kan. Ik leerde deze knoop via dit filmpje.

 

geweven doek: yaro la vita emerald

 

BELANGRIJK: let er steeds op dat je kindje een mooie M-houding heeft en dat je de doek zeker strak genoeg knoopt!!!

Ben je al wat meer ervaren in het knopen, volg dan zeker wrapyouinlove op youtube. Via haar leerde ik ook andere knopen kennen (al zit de vlotheid nog niet zo goed in mijn vingers als bij haar).

Ik ben alvast een grote fan! Als Isaura een minder goeie dag heeft of wat hangerig is dan gaat ze al snel de doek in, soms ben ik nog niet klaar met knopen of ze ligt al in dromenland. Ook is het zoveel handiger dan een lompe buggy die je moet meesleuren. Tijdens huishoudelijke taken gaat ze ook vaak in de doek, ze vindt het leuk om rond te kijken maar meestal valt ze al snel in slaap lekker dicht bij mama. ^^

 

geweven doek: didymos indio aurora


Voorgevormde dragers: 

Vind je draagdoeken helemaal niks dan kan je ook kiezen voor een draagzak. Deze hebben een eenvoudig kliksysteem waarbij je niet hoeft te “sukkelen” met knopen.

Ook het aanbod aan draagzakken mag zeker niet onderdoen voor dat van de doekjes. Er zijn heel wat verschillende te vinden die je kan gebruiken voor je kleintje.

Belangrijk: kies geen te grote drager. Informeer jezelf of de draagzak die je op het oog hebt, kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een baby van 8 weken of niet. 

Je hebt ook dragers waarbij je een insert kan kopen. ( voorbeeldfilmpje) Sommige dragers zijn nog te groot en hiermee kan je ze gaan “verkleinen”. Zelf kocht ik dergelijk systeem (een tula zoals in het filmpje ) maar ik voelde al snel aan dat dit niet fijn zat voor mijn dochter. Ik wacht dus nog liever eventjes tot ze wat groter is om hem te gebruiken zonder insert.

Ook bestaan er dragers die kunnen “meegroeien” met je kindje door aanpassingen met bv. gespen/ knopen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • emei baby
  • storchenwiege
  • bondolino

 

storchenwiege baby carrier

Andere dragers zijn beschikbaar in verschillende maten (baby/peuter/kleuter). Zijn ze te klein geworden dan kan je ze doorverkopen/ruilen of houden voor een volgend kindje.

pas op, bij dreambaby  kan je de babybjörn krijgen maar deze is NIET ERGONOMISCH!

Dus om nog eens kort samen te vatten:

Kies het draagsysteem dat bij jou past – kies de correcte maat (voor jezelf/ je kind) – koop je favo draagdoek of draagzak – veel oefenen of een draagconsulent contacteren en dan kan het genieten beginnen!

Heb je nog vragen of wil je nog meer te weten komen over dragen? Maak je dan snel lid van draagpraat ! (Psssst : je kan er via de link bestanden nog meer informatie vinden over bijvoorbeeld ringslings,soorten knopen, webwinkels enzovoort).

Alvast veel draagplezier gewenst!

liefs,

 

Jelske

One Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge