motherhood, persoonlijk

dingen die ik anders zou doen.

De perfecte mama, dat wou ik zijn. Alles moest volgens de boekjes gaan: liefde op het eerste gezicht, zo lang mogelijk borstvoeding geven, vaste voeding introduceren à la rapley, etc… Iedere keer het niet liep zoals het “hoorde” voelde ik me the worst mom of the year (en ik denk dat ik me nog vaak zo zal voelen).  Ik merk dat ik door al die hoge eisen, veel minder geniet van het mama zijn en dat wil ik bij (als het ooit zover is) een tweede kind anders doen.

Ik wil MEER GENIETEN. Genieten van het zwanger zijn in plaats van het ene na het andere horrorverhaal te lezen op internet.  Tijdens mijn zwangerschap had ik bijna dagelijks nachtmerries  met telkens een dood kind als afloop. Tot op  de dag van de bevalling had ik zo’n schrik dat er iets fout zou lopen dat ik vaak vergat gewoon eens te genieten van dat groeiende wondertje in mijn buik. On the other side:  het woord zorgeloos en kinderen gaan niet samen, of ze nu nog in de buik of al uit de buik zijn.

12072739_10156086334155150_1315667705708935637_n (1)

 

Ook wil ik mezelf minder hoge eisen opleggen. Als borstvoeding niet lukt, dan is dat geen ramp. Wat maakt het uit dat je de fles geeft? Een goeie mama zorgt ervoor dat haar kindje eten krijgt wanneer het honger heeft: een borst of een fles? Who cares! Als het maar ondergedompeld is in een hoop moederliefde!

Mijn buikgevoel volgen is er ook zo ééntje. Isaura is nog maar 8 maanden en ik kan al niet meer op 10 handen tellen hoeveel goedbedoelde adviezen er naar mijn hoofd werden geslingerd, van slaapadvies tot opvoedingsadvies.  Iedere keer twijfelde ik aan mezelf: doe ik het wel goed? Ben ik nu echt fout bezig? Ik wil gewoon doen wat goed voelt voor mij , mijn kind en mijn gezin.

image1-14

Dat een kind zich ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo. Ik hoor zo vaak dat mama’s zich slecht voelen omdat hun kind niet op de juiste curve zit of dat het nog niet kan rollen wanneer het zou moeten.  Opgroeien is toch geen wedstrijd en sinds wanneer bestaat er trouwens een gemiddeld kind? Fuck curves!

OP TIJD AAN DE ALARMBEL TREKKEN. De eerste weken na de bevalling waren een hel en ik wou dat ik veel sneller had laten blijken dat het allemaal niet ok zat i.p.v. alles op te kroppen. Ik wil niet meer op een punt komen dat ik alles wil vergeten.  Ik weet nu dat je niet hoeft verliefd te zijn op dat pasgeboren kind, dat het ok is om je soms shitty te voelen, in een hoekje te zitten huilen en af en toe eens je kind te willen verwensen.

Maar vooral dat die roze wolk er niet meteen hoeft te zijn of dat ze af en toe eens veranderd in een donderwolk,  regen of ééntje met een mooie regenboog.

quote uit ’the gentle mom’

 

 

One Comments

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.