musthaves, verzorging

De pot op!

Je kind zindelijk maken. Ging het maar zo eenvoudig als bij de kater des huizes.  Enkele malen de kattenbak in en ’t is gebeurd (en een sporadische snuit die in een plasje op de mat wordt geduwd ter waarschuwing). Helaas pindakaas, hier loopt het niet van een leien dakje. Alhoewel.. lopen doet het wel, maar niet in de pot. 

 

Om eerlijk te zijn , hebben we nog niet echt de tijd genomen om Isaura op het potje te laten gaan.  De enkele keren dat we het dan probeerden waren zonder succes.  Er zijn periodes dat ze graag op het potje zit en andere keren krijgt ze een hysterische bui en kegelt ze het ding de badkamer uit.

 

Van haar grootouders kreeg ze een superleuk boekje die we gebruiken terwijl ze op het potje zit, kwestie van de aandacht af te leiden van ‘het moeten plassen’. Tot nu toe had dit weinig succes.  ’t Is overigens niet de enige methode die we probeerden: voor de tv, tablet in de hand, een pot met koekjes, het potje bij het grote toilet zetten , in de blote billen lopen... dat laatste mondde hier vaak uit in een neutende peuter die krampachtig naar de buik grijpt en constant ‘pijn, pijn, pipi’ zegt (en dan nog zo koppig zijn om te weigeren het potje te gebruiken, zucht).

 

 

Enfin, ik ga ervan uit dat we ’t gewoon nog niet lang genoeg hebben geprobeerd maar we merken ook dat ze er zelf ook nog geen zin in heeft, terwijl ze wel verdoemd goed weet wanneer ze moet plassen of kaka doen.

Naast de vele mislukte pogingen probeerde ik eens iets anders: een ander potje. Ik dacht dat met een leuk design het voor haar wat leuker zou zijn om het potje te gebruiken dus kochten we een ‘my carry potty‘. Een schattig koffertje in de vorm van een dier (Isaura koos meteen voor de pinguïn) die je dus kan gebruiken als potje!

 

 

Resultaat? Tja, het had nog niet heel veel succes maar als ’t zover is dan komen jullie het zeker te weten!Q:  hoe pakten jullie de potjes-fase aan? Tips zijn meer dan welkom!

 

 

 

3 Comments

 • Sanne

  20 februari 2018

  Heel herkenbaar. Ik heb mij al opgejaagd in het potjesverhaal. Ook een peutermeisje (2,5 jaar) die heel goed weet waarvoor het potje dient en elk kindje beloont met applaus als zij wel een plas doen op het potje. Ze hield krampachtig haar plas op, soms uren aan een stuk. Ook een leuker potje gekocht, in de hoop dat dat zou lukken maar helaas zonder succes. We hebben uiteindelijk besloten 3 weken niet meer over het potje te babbelen en haar niet te dwingen er op te gaan. Dan zijn we opnieuw gestart met haar geregeld te vragen op het potje te gaan. Als ze niet wou, geen probleem. Uiteindelijk heeft ze haar plas 1x losgelaten (door haar handjes vast te houden en tegen haar te babbelen) en vanaf dan doet ze het iedere keer als we haar er op zetten. Ze heeft geen accidentjes meer gehad. We moeten ze wel nog steeds zelf zeggen dat ze op het potje moet anders houdt ze het gewoon uren op. Kaka zorgt wel nog steeds voor hysterische krijsbuien. Daar hebben we nog wel even ons werk aan… Veel succes!

 • Elke Vandamme

  20 februari 2018

  Hey Jelske, hier loopt het ook niet van een leien dakje… Lio wil op het potje zitten, maar doet er niets op. Ze houdt gewoon alles op als we haar in haar blote billen laten lopen tot ze na een paar uur niet meer kan ophouden en dan al krijsend, tierend en wenend door het huis loopt en zelfs niet meer in haar pamper wil plassen. Wij hebben het even losgelaten en zijn al blij als ze ons komt melden dat ze geplast heeft in de pamper. Daarbij komt ook nog eens het feit dat onze meid een krak is in het ophouden van haar kaka ook (wat dan ook weer voor pijn zorgt.

  Vandaag bij de onthaalmoeder deed ze plots toch één klein en één groot plasje op het potje (Joepie!!!!). Vanaf nu gaan we het potje aanbieden elke keer ze zegt dat ze moet plassen. Maar zonder te forceren of aan te dringen.

  De eerste schooldag die met rasse schreden nadert geeft me de nodige stress, maar ik probeer los te laten (Let it goooooo!!!). Ze zal uiteindelijk ook wel zindelijk worden. Wanneer zij er zelf zin in heeft, onze pittige meid vol karakter.

 • Pingback: potjestraining met my carry potty | the perks of being a mom

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.